Kommodorin tervehdys

Lempäälä 3. huhtikuuta 2022

Tämän vuoden ennusmerkit ovatkin positiivisia. Pursiseuran investointihankkeet alkavat tuottaa tulosta. Pursipirtin suunnitelman toteutus etenee taas toukokuusta lähtien. Vähitellen siitä muodostuu entistäkin miellyttävämpi ja turvallisempi kesänviettopaikka kaikille jäsenille. Uittorannan satamaan saadaan vihdoin lisää kaivattuja venepaikkoja. Luvat on nyt saatu ja  hankintakin on tehty. Muutaman viikon päästä kasataan 25 metriä uutta betoniponttonilaituria talkoilla vanhan jatkoksi.

Edellämainittujen hankkeiden vuoksi tänä vuonna onkin odotettavissa reilusti uusia jäseniä. Osa heistä varmaan on vanhoja konkareita, joille veneilytaidot ja vesistö on tuttua vuosikymmenien takaa. Mutta varmasti seuraamme tulee täysin aloittelijoita. Haluan, että toivotamme heidät kaikki tervetulleiksi näyttämällä mitä järjestäytynyt veneily on parhaimmillaan. Jos noviisi tarvitsee opastusta, ollaan valmiit sitä antamaan. Kaikki ovat joskus ensimmäistä kertaa kiinnittyneet laituriin uudella veneellä. Huonosta solmusta tai puuttuvasta lepuuttajasta voi huomauttamisen voi tehdä myös ystävällisesti ja avuliaasti.

Veneiden lasku on toukokuun 7. päivä. Eihän siihen enää ole kuin kuukausi.

Lempäälässä 29. huhtikuuta 2021 

Veneiden laskupäivään on enää hieman yli viikko ja maata peittää hento lumivaippa. Jos ilmat ei tästä lämpene, pitää miettiä miten ne sunnitellut laminointityöt saan tehtyä. Ei se epoksi oikein kovetu näin kylmässä kelissä. Toivottavasti muut ovat päässeet tekemään keväälle suunniteltuja töitään.

Kevään kaksi kohokohtaa, joita seuran hallitus on yleiskokouksen siunauksella suunnitellut, tulevat toteutumaan vain viisikymmentäprosenttisesti. Toinen projekti, Pursipirtin grillikatos, on nyt parhaillaan työn alla. Vanha katos on kokonaisuudessaan purettu ja uuden katoksen suunnitelmat ovat valmiit ja materiaalit hankinnassa. Maansiirtotyöt alkavat pian. Alkukesä menee siis rakennustalkoissa. Mitä enemmän porukkaa tulee mukaan, sitä nopeammin uusi kesäkeittö valmistuu. Talkoista tiedotetaan erikseen sähköpostilla ja täällä.

Toinen projekti, jonka tarkoituksena oli iskeä korona-ajan aiheuttamaan sisävesibuumiin, ei onnistunut. Syksyllä tehty suunnitelma Uittorannan b-c-d -laiturin jatkamiseksi ei onnistunut vielä tänä vuonna. Hallitus kilpailutti laiturivalmistajat, hankkit parhaan tarjouksen rahoitusta varten ja anoi asianmukaisia viranomaislupia. Viimeinen askel oli maaliskuun lopussa vieläkin kesken, joten hallitus päätti, että hanketta pitää siirtää ainakin vuodella eteenpäoin. Nyt odottelemme, että vesioikeudelta tulee myönteinen lupapäätös viimeistään loppusyksyllä. Onneksi sentään vanhaan puulaituriin saatiin suunnitelman mukaisesti uusi kansi rakennettua.

Kelejä odotellessa

Kommodori Vesa Hämetvaara

---------------------------------

Lempäälässä 24. tammikuuta 2021

Olipas siinä vuosi, tuo mennyt 2020. Koronavirus kuristi rajat kiinni, joten kotimaasta oli pakko löytää tekemistä. Osa kansasta löysi uuden harrastuksen veneilystä. Taisi olla pitkään aikaan vilkkain kesä näillä meidänkin matalilla vesillä. Seuraamme tulvi mukavasti uutta jäsenistöä, joka pääsi nauttimaan uudesta harrastuksestaan säiden suosiessa. Toivottavasti alkanut vuosi tarjoaa yhä parastaan kelien suhteen. Valitettavasti pursiseuran hallitus ei pysty vaikuttamaan säätilaan, mutta kylläkin moneen muuhun mukavan ja turvallisen veneilyn mahdollistamaan asiaan.

Suurimmalle osalle jäsenistämme oma venepaikka on tärkein asia ja pääasiallinen syy liittyä seuraan. Alueen väestömäärä kasvaa ja luonnollisesti venepaikkojen kysyntä nousee. Tämä on huomattu naapuriseuroissa, jotka ovat vuosien saatossa panostaneet omiin satamiinsa seutukunnan edellyttämällä kasvutahdilla. Lempäälän-Vesilahden pursiseuran kasvu ovat laahanut jäljessä. Mutta siihen on nyt tulossa muutos. Viime vuonna vuokrasimme Lempäälän kunnalta lisää maata Lempoisten uimalan vierestä. Saimme parikymmentä suotuvenepaikkaa lisää edellisten jatkoksi. Tänä vuonna on tarkoitus tehdä mittava investointi uuteen laituriin Uittorannan satamassa. Sinne saamme noin 14 aisapaikkaa lisää. Pääsemmekin pitkästä aikaa sanomaa, että kyllä niitä paikkoja on, tervetuloa!

Pursipirtille rakennamme uuden grillikatoksen kevään ja alkukesän aikana. Vastuullinen työryhmä parhaillaan kuumeisesti miten projekti saadaan vedettyä aikataulussaan ja mahdollisimman kustannustehokkaasti läpi. Visio on, että viime vuonna valmistunut hieno laituri Salonsaaressa kytkeytyy grillikatokseen luontevasti. Kyllä sitä kelpaa jäsenten ensi kesänä kokkailla uudessa kesäkeittiössä.

Valitettavasti sataman ja venevalkamien, sekä Pursipirtin ylläpito maksaa. Kalusto rapistuu, ellei sitä jatkuvasti pidetä kunnossa ja uusita välillä. Erityisesti laiturien korvausinvestoinnit ovat rasittaneet, ja rasittavat vielä tulevaisuudessakin merkittävästi. Emme käytännössä ole pystyneet vaadittuun korvaustahtiin nykyisellä rahoituspohjalla. Siksi viime syksyn yleiskokoukselle esiteltiin suunnitelma, jossa seuran jäsenistön määrä kasvatetaan investoimalla venepaikkoihin. Venepaikkamaksuja myös tarkastetaan samalle tasolle naapuriseurojen kanssa. Näin turvaamme jäsennillemme tulevaisuudessa vieläkin paremmat olosuhteet harrastaa huviveneilyä Lempäälässä ja Vesilahdessa.

Kommodori Vesa Hämetvaara

---------------------------------

Lempäälässä 17. helmikuuta 2019

Eikös se niin ole, että veneilykausi alkaa venemessuista. Ainakin henkisesti. Vaikka vesille ei vielä pääse moneen kuukauteen, ajatuksissa pyörii tulevan kesän venereissut. Taas olisi miljoona tarpeellista hankintaa. Uusi lämmitin, isompti septitankki, ehjä kuomu, iso plotteri ja vaikka mitä veneilyä helpottavaa pientä ja isoa tarviketta. Lista on pitkä. Tiedän, ettei se koskaan tule toteutumaa, sillä kukkaro on taas tänäkin vuonna tyhjä. Onneksi veneily ei ole kiinni modernien varusteiden saatavuudesta. Paukkuliivin patruunan uusiminen taitaa olla ainoa pakollinen hankinta. Se ei maksa paljoa.

Seurassa tapahtuu tänäkin keväänä paljon. Kuusirannan hiljalleen uppoavien laiturien modernisointi aloitetaan B-laiturin uusimisella. Hankinta on jo tehty ja odottaa paikalleen uittamista Uittorannassa.

Salonsaareen on tarkoitus rakentaa kiinteä laituri viimeistään juhannnukseen mennessä. Talven aikana oli tarkoitus aloittaa ruuvipaalujen asennus, mutta keli on ollut hankala. Vielä pari viikkoa sitten jäällä oli vettä ja lunta niin paljon, ettei sinne päässyt kulkemaan. Tällä hetkellä lumi on kadonnut kokonaan, mutta föhn-tuuli hönkii lämmintä ilmaa, eikä ole varmaa kuinka pitkään jäät kestävät. Viimeistään jäiden lähdön jälkeen hommiin kuitenkin päästään.

Talkoista ilmoitellaan tavalliseen tapaan sähköpostilla. Toivottasti mahdollisimman moni pääsee mukaan.

Kommodori Vesa Hämetvaara

 

 

 

Vesilahdessa itsenäisyyspäivänä 2017

Meille tärkeä Lempäälän-Vesilahden Pursiseura on taas lopetellut veneilykauden ja siirtymässä seuraavaan. Minulla on ollut kunnia toimia kommodorina  kuuden vuoden ajan. Syyskokouksessamme uudeksi kommodoriksi valittiin Vesa Hämetvaara ja varakommodoriksi Tuomas Nivasalo. Hallitusta pienennettiin suunnitellulla tavalla kovasti.

Kiitän hallitustyöskentelyssä mukana olleita ja toivotan uskoakseni kaikkien puolesta menestystä kommodorille, varakommodorille ja hallitukselle.
Jatkan veneilyä ja talkolua kuten ennenkin ja laivurikurssien pitoa myös. Tervetuloa kevään rannikkolaivurikurssille tammikuussa Lempäälään.

Haluan kiittää kaikkia niitä, jotka ovat tukeneet minua kommodorin tehtävässäni. Haluan myös kiittää niistä monista tunneista, joita useat ovat käyttäneet seuramme hyväksi. Olemme saaneet uuden venevalkaman toimintaan ja Pursipirtille on saatu hyväksytty toimenpidelupa. Samalla on syntynyt suunnitelma rakenteiden kehittämisestä, joka osin on jo toteutettu.

Rauhallista joulunaikaa ja toiveikkuutta uuden veneilykauden odottelussa.

 

Kommodori Jari Rankila

---------------------------------------------

Vesilahdessa veneidenlaskupäivänä 2017


Tervetuloa aloittamaan purjehduskautta 43-vuotiaan pursiseuramme jäsenenä.

Tätä kirjoitettaessa on jo tullut uskoa siihen, että veneilykausi todella alkaa. Veneitä laskettiin jo vesille, vaikka osa pelännee takatalvea, koska veneet ovat vielä talviteloilla.

Kuusirannan venevalkaman valmistelu on hyvällä mallilla. Rahoitus järjestyi toivotulla tavalla ja runsaasti talkootunteja on tehty sekä materiaalia hankittu, kunnostettu, siirretty ja asennettu. Lisää työtä tarvitaan, jotta laiturit saadaan käyttökuntoon. Toivotaan, että tilapäisestä vaivasta huolimatta valkama täyttää sille asetetut odotukset ja veneet saavat arvoisensa kotivalkaman. Kiitos jo nyt sille runsaalle talkooväelle, joka on osallistunut töihin.

Salonsaaressa on tehty maansiirtotöitä ja valmisteltu kehityssuunnitelman toteuttamista. Saaressa on kaivo, jonka vettä aletaan käyttää, kunhan sen laatu tutkitaan toistamiseen ja kaivoon asennetaan pumppu. Toimenpidelupa on jätetty ja sen mukaiset työt jatkuvat alkavana kesänä.

Seuran jäsenenä olet aina tervetullut tukikohtaamme. Opastusta saat käytännön toimiin saaressa. Laituriin avautuu aina tila veneellesi.

Syksyllä on taas tarkoitus järjestää saaristolaivurikurssi Pirkan opiston kanssa. Tervetuloa mukaan! Ei oppi venettä kaada.

Seuraa tiedonjakokanaviamme ja tule rohkeasti mukaan kaikenlaiseen toimintaan; niin talkoisiin kuin puhtaaseen hauskanpitoon ja seurusteluun.

 

Viihtyisää ja turvallista veneilykautta

Kommodori Jari Rankila

---------------------------------

Vesilahdessa 17.5.2016

Tervetuloa aloittamaan purjehduskautta 42-vuotiaan pursiseuramme jäsenenä.
Seuramme toiminta on jo saanut melko vakiintuneita muotoja. Siitä huolimatta haluamme kehittyä ja parantaa toimintaamme.

Kuluva vuosi on suurten hankkeiden vuosi. Uimalassa olevan kotisatamamme toimintojen siirto
Kuusirannan venevalkamaan on aloitettu. Työtä asian eteen on jo tehty, mutta vielä navigoimme
lupahakemusten seassa. Seuraava vaihe on rahoituksen järjestely. Se toteutetaan joko Kantri-rahoituksena
tai lainarahalla. Molemmissa tapauksissa tarvitaan runsaasti hyvin koordinoitua talkootyötä. Osa työstä
tehdään tänä vuonna ja osa ensi vuonna. Toivottavasti myös Sinun panoksesi on käytettävissä. Työ
viivästynee ensi vuodelle paljolti siksi, että Lempäälän kanava suljetaan jo syyskuun alkupuolella, jolloin
laiturirakenteiden kuljettaminen kanavan kautta ei ole mahdollista.

Toinen iso hanke on Salonsaaressa olevan tukikohtamme kehittäminen. Rakennustyöt ja muutokset kestävät tästä
eteenpäin vielä vuosia. Pientä joustavuutta tarvitaan, mutta lopputulos on toivottavasti kärsimyksen
arvoinen. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa vielä avoinna olevien kehityslinjojen suuntaan ja toki myös
osallistumalla töihin. Seuran jäsenenä olet aina tervetullut tukikohtaamme. Opastusta saat käytännön toimiin saaressa. Laituriin
avautuu aina tila veneellesi.

Syksyllä on tarkoitus järjestää saaristolaivurikurssi Pirkan opiston kanssa. Tervetuloa mukaan! Ei oppi
venettä kaada. Seuraa tiedonjakokanaviamme ja tule rohkeasti mukaan kaikenlaiseen toimintaan; niin talkoisiin kuin
puhtaaseen hauskanpitoon ja seurusteluun.

Viihtyisää ja turvallista veneilykautta
Kommodori Jari Rankila


---------------------------------------------

Vesilahdessa 27.1.2016

Tästä vuodesta on kaavailtu hyvinkin toiminnantäyteistä. Niinpä Sinun panoksesi on erityisen merkittävä 
nimenomaan tänä vuonna.

Olemme hyvin pitkällä Uimalan satamamme siirron valmistelussa Kuusirannan venevalkamaan. Lupahakemukset ovat vireillä ja samoin rahoitushakemukset. Satamapäällikkö tulee aikoinaan laatimaan tarkan aikataulun, milloin talkoita tehdään. Saanemme käyttöömme enemmän venepaikkoja, jolloin ei tarvitsisi enää myydä ”ei oota.”

Pursipirtin kehittämisessä on myös päästy alustavaan aikatauluun ja toteutussuunnitelmaan. Tarkoitus on rakentaa laiturit uusiksi ja kaivaa kaivo kesän aluksi. Muut muutokset jäävät seuraaville vuosille. Majaisäntä laatii työskentelyaikataulun.

Kuten huomaat, maksuja on korotettu hieman, mutta perin maltillisesti. Näin pystyimme välttämään lainanottopaineet.


Tervetuloa mukaan työskentelemään mieluisan harrastuksemme kehittämiseksi!

Hyvää alkanutta purjehdusvuotta 2016!

Kommodori Jari Rankila

---------------------------------------------

Vesilahdessa 26.4.2015

Tervetuloa aloittamaan purjehduskautta 41-vuotiaan pursiseuramme jäsenenä. Seuramme toiminta on jo saanut melko vakiintuneita muotoja. Siitä huolimatta haluamme kehittyä ja parantaa toimintaamme. Tänäkin vuonna järjestämme laivurikursseja ja uutena alueena on suunnitelmissa järjestää käytännön veneilytaitoja käsittelevä kurssi. Tervetuloa mukaan! Ei oppi venettä kaada.

Tämän vuoden toimintasuunnitelmassa on Salonsaaressa olevan tukikohtamme Pursipirtin kehittämissuunnitelman laatiminen. Suunnittelu alkaa jo kevättuuletuksen yhteydessä. Tule kukaan tuuletukseen, ideointiin ja muutenkin. Seuran jäsenenä olet aina tervetullut tukikohtaamme. Opastusta saat käytännön toimiin saaressa. Laituriin avautuu aina tila veneellesi. Todennäköisesti tukikohtamme tulee kehittymään voimakkaasti lähivuosina ja siihen investoitaneen mittapuumme mukaan huomattavasti.

Vastikään saatiin Uittotunneli veneilyäkin hyödyttämään. Jos pitkään olemme haikailleet mahdollisuutta rantautua toiseen emäpaikkaamme Vesilahteen. Oiva paikkakin on Vesaniemessä, johon on hyvä väylä ja josta muinoin höyrylaiva Alho liikennöi. Siitä olisi viihtyisä kävelymatka kylille. Toivottavasti asia saa potkua, kun parhaillaan Tampereen kaupungin palkkaama projektityötekijä kartoittaa tarpeita ja mahdollisuuksia hyödyntää huviveneilyä kuntien matkailutoimialalla. Vuosijulkaisustamme näkyy, että prykakysymys on ollut esillä jo muinoin.

Seuraa tiedonjakokanaviamme ja tule rohkeasti mukaan kaikenlaiseen toimintaan; niin talkoisiin kuin puhtaaseen hauskanpitoon ja seurusteluun.

”Navigare necesse est, vivere non es necesse.”

Viihtyisää ja turvallista veneilykautta
Kommodori Jari Rankila

 

---------------------------------------------

Vesilahdessa 18.12.2014

 

Venhot ovat pukeilla, joten on hyvä rauhoittua joulun viettoon.

Vuosi on ollut toiminnantäyteinen 40-vuotiaalle seurallemme. Perustavaa laatua oleviin kunnostus- ja kartoitustöihin on ryhdytty juhlimisen lomassa. Kiitos kaikille mukana olleille.

Tulevasta vuodesta on tarkoitus muodostua vuosi, jolloin keskitymme Pursipirttiin. On ajatuksena laatia suunnitelma, jonka mukaisesti Pirttiä ja koko aluetta kehitetään pitkäjänteisesti. Pirttihän on meidän kaikkien ”kesämökki”, joten käyttäkäämme sitä. Nyt on myös ajankohtaista kertoa majaisännälle kehitysideoista.

Seuramme on järjestänyt kaksi saaristonavigointikurssia ja aloittaa toisen rannikkolaivurikurssin pidon tammikuussa Pirkan opiston Lempäälän toimipisteessä. Saaristokurssin suorittaneet tervetuloa. Kurssiopas ilmestyy joululoman aikana.

Vaikka päivä on lyhimmillään, on toivoa, että jo muutaman kuukauden päästä tavataan vesillä.

 

Rauhallista ja virkistävää Joulua ja tunnelmallista veneilyvuotta 2015.

Kommodori Jari Rankila

 

 

---------------------------------------------

Vesilahdessa 19.2.2014

Venemessut ovat ohi. Kovin köykäinen se lompakko tuntui siellä olevan, mutta nyt on jo aika miettiä alkavaa veneilykautta. Avovesi aukeaa varmaan hyvinkin pian.

Menneenä syksynä pidettiin saaristolaivurikurssi ja kaikki kokeeseen osallistuneet saivat diplomin. Parhaillaan on menossa rannikkolaivurikurssi, jonka tentti on 25.4. Tulevalle syksylle suunnitellaan jälleen saaristolaivurikurssia, joten seuratkaa Pirkan opiston opinto-opasta.

Vuosikokouksemme pidetään 31.3. Tervetuloa kokoukseen ja muutenkin osallistumaan seuramme toimintaan. Seuramme onkin toiminut jo 40 vuotta, mitä asiaa juhlimme tulevana syksynä. Olet luonnollisesti tervetullut osallistumaan ja ideoimaankin.

Lämmintä ja valoisaa kevättä

Kommodori Jari Rankila

-----------------------------------------------

Vesilahdessa 2.9.2013

Veneilykesä alkaa olla ohi. Aina se menee liian nopeasti ja vaikka olin pyhästi päättänyt käydä Näsijärvellä tunnelin kautta, ei tullut käydyksi.

Pursipirtin virallinen kesä päättyy rosvopaistiin 21.9, jonka pursiseura tarjoaa. Tervetuloa osallistumaan kyseiseen tapahtumaan ja seuraavana päivänä Pursipirtin laiturien saattamiseen talviasentoon.

Seuramme järjestää kuluvana syksynä yhteistyössä Pirkan opiston kanssa saaristolaivurikurssin. Kurssille oli yllättävän paljon halukkaita. Koska kovin moni jäi pääsemättä kurssille, yritämme samaa vuoden päästä. Koska intoa tuntuu olevan, otetaan harkintaan rannikkolaivurikurssi kevättalveksi. Pyydän yhteydenottoja, jos kiinnostaa.

Kaunista syksyä ja vielä joitakin veneilykelejä.

Kommodori Jari Rankila

------------------------------------------------

Vesilahdessa 20.12.2012

Vanhanajan tyylinen valkoinen joulu on jo ovella. Kuin joululahjana Tampereen kaupungin
yhdyskuntalautakunta päätti kuluvalla viikolla avata Pispalan uittotunnelin veneiden kuljetukseen
Pyhäjärven ja Näsijärven välillä. Tätä on odotettu pitkään.

Näyttäkäämme tulevalla veneilykaudella, että tunneli ei ole turha. Nyt on syytä hankkia jo Näsijäven
merikartta. Voi ehtiä jopa pukin konttiin. Näin talvella on hyvä tehdä virtuaaliretkiä uusille vesille.

Pyritään tekemään ensi vuodesta aktiivinen ja vuorovaikutteinen veneilyvuosi.

Rauhallista ja virkistävää Joulua ja Tunnelimaista veneilyvuotta 2013.


Kommodori Jari Rankila

------------------------------------------------

9. helmikuuta 2012 Vesilahdessa

Tänä viikonloppuna alkavat Helsingin venemessut lupailevat jälleen veneilykauden lähestymistä. Satamatalkoot pidetään jo reilun kahden kuukauden kuluttua ja veneet lasketaan vesille toukokuun 12. päivä. Kauniit pakkassäät ovat ohimenevä vaihe ja Suomen kevät ja kesä lähenevät mahdollisuuksineen.

Kuntiemme vesialueet mahdollistavatkin hienon tilaisuuden nauttia luonnosta monin tavoin. Veneretkiä on tehtävissä moniin erilaisiin paikkoihin ja eksotiikkaa lisäävät kanavat, jotka yhdistävät eri vesialueita. Lempäälän-Vesilahden alue on luonteva välietappi Tampereen ja Valkeakosken tai Tampereen ja Hämeenlinnan välillä. Toivottavasti kunnallisessa päätöksenteossa nähdään mahdollisuus hyödyntää vierestämme kulkevaa vesireittiä. Pursiseuramme haluaa olla mukana pohdittaessa mahdollisuuksia.

Muutama jäsenvuoteni pursiseurassamme on osoittanut minulle, että asenne seurassamme on leppoisa ja auttavainen. Solinan potkurin pudottua kanavaan sain nopeasti apua joskin tapahtuma oli paljon hauskempaa muista läsnäolleista kuin minusta.

Seuramme toimii pienehköillä jäsenmaksuilla ja toiminnan mahdollistaa talkoohenki. Kehotan kaikkia jäseniämme osallistumaan seuran tapahtumiin ja talkoisiin. Tuloksista saamme nauttia kaikki ja samalla saamme hyviä tuttavia. Ensimmäinen tapahtuma on jo maaliskuussa, jolloin teemme kevätretken Pursipirtillemme Salonsaareen.

Ollaan aloitteellisia mukavan harrastuksemme kehittämiseksi. Mitäpä olisi vesipelastusharjoitus yhdessä Meripelastusseuran kanssa Salonsaaren alueella? Jospa saataisiin riittävästi tahtoa uittotunnelin käyttöönottoon Tampereella, jolloin käyttöömme avautuisivat tosi pitkät vesitiet. Tällöin lähialueemme olisivat monien kauniita rantojamme ihastelevien veneilijöiden kohteina.

Kaunista kevättä ja turvallista sekä mukavaa tulevaa avovesikautta.

Kommodori Jari Rankila

Linkit: Aamulehti 25.5.2012

 

Edellinen sivu: Seura Seuraava sivu: Hallitus